Orkester

Pihalni orkester Tržič ima svoje zametke v daljnem letu 1927, ko so posamezni zanesenjaki v tržiški občini pričeli z organizacijo godbe na pihala in z iskanjem talentiranih posameznikov, ki bi se lahko naučili igranja različnih inštrumentov, ki so jih takrat naročili iz Češke.

Danes, mnogo preigranih melodij in sklenjenih prijateljstev pozneje, šteje orkester okrog 45 članov. Pridružuje se nam vedno več mladih glasbenic in glasbenikov, kar je predvsem plod odličnega sodelovanja z Glasbeno šolo Tržič. Spadamo med najboljše tovrstne ljubiteljske sestave v Sloveniji, o tem pričajo številne plakete in priznanja, osvojena na različnih tekmovanjih. Od maja 2010 pa se nahajamo v novih vadbenih in družabnih prostorih, ki nam dajejo izvrstne pogoje za delo.

Smo del Tržiča - s svojim delovanjem, številnimi nastopi ob najrazličnejših priložnostih in z vzgajanjem mladih glasbenikov prispevamo k razgibanemu in pestremu kulturnemu utripu v našem mestu.

Veže nas dobrih 90 let prijateljstev, tradicije in ljubezni do muziciranja. Z novim vodstvom želimo to le še nadgrajevati in naš orkester peljati po dobro začrtani poti naprej.

Godbeniški pozdrav,
predsednica, Maruša Eler

Odmevnejši dosežki

  • 2001 in 2007 zlata plaketa – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruclja v Ormožu.
  • 2004 zlata plaketa s posebno pohvalo – tekmovanje Pihalnih orkestrov, 2. težavnostna stopnja v Železnikih, napredovanje v 1. težavnostno stopnjo.
  • 2008 zlata plaketa – 28. tekmovanje slovenskih godb v 1. težavnostni stopnji v Laškem
  • 2012 zlata plaketa – 5. mednarodno tekmovanje orkestrov v koncertnem igranju v Velenju.
  • 2014 zlata plaketa – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla.
  • 2016 zlata plaketa s posebno pohvalo – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla.
  • 2019 zlata plaketa s posebno pohvalo – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla.