Piite nam!Mi na na FacebookuMi na Youtube!
O nas

Pihalni orkester Tržič ima svoje zametke v daljnem letu 1927, ko so posamezni zanesenjaki v tržiški občini pričeli z organizacijo godbe na pihala in z iskanjem talentiranih posameznikov, ki bi se lahko naučili igranja različnih inštrumentov, ki so jih takrat naročili iz Češke.

 

Danes, mnogo preigranih melodij in sklenjenih prijateljstev pozneje, šteje orkester okrog 45 članov. Pridružuje se nam vedno več mladih glasbenic in glasbenikov, kar je predvsem plod odličnega sodelovanja z Glasbeno šolo Tržič.

 

Spadamo med najboljše tovrstne ljubiteljske sestave v Sloveniji, o tem pričajo številne plakete in priznanja, osvojena na različnih tekmovanjih.

 

  • · 2001 in 2007 zlata plaketa – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruclja v Ormožu
  • 2004  zlata plaketa s posebno pohvalo – tekmovanje Pihalnih orkestrov 2. težavnostna stopnja v Železnikih ,   napredovanje v 1. težavnostno stopnjo
  • 2008 zlata plaketa – 28. tekmovanje slovenskih godb v 1. težavnostni stopnji v Laškem
  • 2012 zlata plaketa – 5. Mednarodno tekmovanje orkestrov v koncertnem igranju v Velenju
  • 2014 zlata plaketa – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruclja
  • 2016 zlata plaketa s posebno pohvalo – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruclja

Od maja 2010 se nahajamo v novih vadbenih in družabnih prostorih, ki nam dajejo izvrstne pogoje za delo.

 

Smo del Tržiča - s svojim delovanjem, številnimi nastopi ob najrazličnejših priložnostih in z vzgajanjem mladih glasbenikov prispevamo k razgibanemu in pestremu kulturnemu utripu v našem mestu.

 

Veže nas dobrih 90 let prijateljstev, tradicije in ljubezni do muziciranja. Z novim vodstvom želimo to le še nadgrajevati in naš orkester peljati po dobro začrtani poti naprej.

 

Godbeniški pozdrav,

 

predsednica Maruša Eler

 
 

 

Pihalni orkester je nekaj, s čimer se v Tržiču res lahko pohvalimo, saj je ime našega mesta ponesel v svet. Karakter tržiške duše označuje dobrovoljnost, iznajdljivost, poslovnost, in družabnost - vse te lastnosti bi lahko pripisal tudi Pihalnemu orkestru Tržič, ki pooseblja našo dušo in našega človeka. Brez orkestra si ne predstavljam življenja v mestu. Če karikiram: »Brez godbe ni ne veselice, ne zabave in ne pogreba«.  Na Šuštarski nedelji ljudje prav tako kot čevlje pričakujejo naš pihalni orkester, konec leta je vedno v znamenju božično-novoletnega koncerta, kjer se število zadovoljnih poslušalcev venomer približa in tudi preseže številko tisoč.

Na orkester sem ponosen, ker pomeni tudi nadgradnjo odličnemu delu Glasbene šole Tržič, in ker iz generacije v generacijo odkriva ter neguje mlade talente. Zadovoljen sem, ker smo se kot občina za dobro in organizirano delo oddolžili z dejanji in ne samo s pohvalami - orkester je v letu 2010 nad obnovljenim kulturnim centrom dobil nove vadbene prostore, skrbimo tudi za njegovo normalno financiranje. Pomembno se mi zdi tudi, da orkester precej sredstev za svojo dejavnost uspe pridobiti od sponzorjev in z nastopi.

Godijo nam uspehi in priznanja, ki jih orkester prinaša s tekmovanj doma in v tujini, še bolj pa sem vesel, ker so člani tudi prijateljsko, človeško med seboj povezani in so kot vesela, velika družina, ki uživa v glasbi in zadovoljstvo nesebično razdaja tudi drugim.

mag. Borut Sajovic,
župan Občine Tržič

 

 

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4  

Pihalni orkester je nekaj s čimer se v Tržiču res lahko pohvalimo, saj so ime našega mesta ponesli v svet. Karakter tržiške duše označuje dobrovoljnost, iznajdljivost, poslovnost in družabnost - vse te lastnosti bi lahko pripisal tudi pihalnemu orkestru Tržič, ki pooseblja našo dušo in našega človeka. Brez orkestra si ne predstavljam življenja v mestu, če karikiram: »Brez godbe ni ne veselice, zabave in ne pogreba«.  Na Šuštarski nedelji ljudje prav tako kot čevlje pričakujejo naš pihalni orkester, konec leta je vedno v znamenju božično-novoletnega koncerta, kje se število zadovoljnih poslušalcev bliža številki tisoč.


Na orkester sem ponosen, ker pomeni tudi nadgradnjo odličnemu delu Glasbene šole Tržič in ker iz generacije v generacijo odkriva ter neguje mlade talente. Zadovoljen sem, ker smo se kot občina za dobro in organizirano delo oddolžili z dejanji in ne samo s pohvalami - orkester je v letu 2010 nad obnovljenim kulturnim centrom dobil nove vadbene prostore, skrbimo tudi za njegovo normalno financiranje. Pomembno se mi zdi tudi, da orkester precej sredstev za svojo dejavnost uspe pridobiti od sponzorjev in z nastopi.

 

Godijo nam uspehi in priznanja, ki jih orkester prinaša s tekmovanj doma in v tujini, še bolj pa sem vesel, ker so člani tudi prijateljsko, človeško med seboj povezani in so kot vesela, velika družina, ki uživa v glasbi in zadovoljstvo nesebično razdaja tudi drugim.

 

mag. Borut Sajovic

župan Občine Tržič in poslanec DZ RS

 


Foto: Slabefotke.com